Graphic Designer Interview Questions and Answers 2018

So, if your graduation degree in graphic designing is over, then it’s time to apply in reputed organizations for graphic designer posts. You must have perfectly prepared your resume by now and must be wondering how to get through the interview without any hassle? Well! It is very well-known fact that a lot of people choose to pursue a career in graphic design, therefore in the interview; you may have a huge number of competitors. If you want to get shortlisted you need to convince the hiring manager that you are the best by answering their question efficiently. This post intends to give you end-to-end details about answers of 15 important commonly asked questions in the graphic design interview.  Throughout this blog, we will prepare to stay ahead in the interview by addressing following topic;

Graphic Designer Interview Questions

  1. Tell about yourself in brief?
  2. What are your strengths and weaknesses?
  3. What are the important skills that a graphic designer should possess?
  4. How do you work with your collaborators?
  5. What kind of design software are you acquainted with?
  6. What is the process of graphic designing?
  7. What types of mistakes have you done as a graphic designer?
  8. What are your career goals?
  9. How much you know about our company?
  10. What are the brands that you admire the most?
  11. If we will say you to design for our brand. what would it look like?
  12. How do you measure the success rate of your designs?
  13. Can I have a look at your portfolio?
  14. What are your achievements?
  15. How good are you in meeting deadline?

15 Important Questions & Answers for Graphic Designing Job Interview

The two most important and crucial things to get a job as a graphic designer is a strong portfolio and clearing the interview successfully. Your portfolio should show all your qualifications, skills and personality. Along with this, you need to be really prompt in answering all the interview questions.

An interview can be tough and can become even more difficult when you are nervous and anxious. But if you are well prepared then it will be easier for you to crack the interview. And for making this daunting process a little easier, we are discussing here some of the important interview questions and its answers.

Q1). Tell about yourself in brief?

Ans. At first, don’t start saying about yourself too many in details. Your answer should be short but informative. You can discuss your professional personality, your educational background, experience if any, and any additional skills. You should give a very friendly and open-minded answer. If you have a business card, you can give it to your interviewer at this time which will show that you have a professional attitude and also give them an idea of your designing.

Q2). What are your strengths and weaknesses?

Ans. This is a question where you get a chance to showcase you. But don’t do too much. You have to present your strengths in such a way that you will stand distinctively among other candidates. You have to show your accomplishments as a designer. Try avoiding saying words like a hard worker, team player and all. This sounds like false claims to most of the interviewer.

Now coming back to weaknesses, an interviewer doesn’t want to know about your shortcomings but he wants to know how you better deal with your shortcomings and come out even stronger. Tell them about your weaknesses and how you are trying to overcome them.

Q3). What are the important skills that a graphic designer should possess?

Ans. The motive behind this question is the interviewer wants to know what you think about your profession. A great designer should have the capability to lucid how their designs make good communication with the vision of the brand. This is the most important skill.

Q4). How do you work with your collaborators?

Ans. A person who a good graphic designer is should be a team player who can ask questions and demand feedback. A perfect candidate can easily collaborate with the clients on a project.

Q5). What kind of design software are you acquainted with?

Ans. Here the interviewer wants to listen what kind of design software you use and how well you can get adjusted with the one you are used to. Try to show them that you are willing to know about a new software and can easily mingle with it.

Q6). What is the process of graphic designing?

Ans. For this question, you have to prepare very well. So, that you can give all important information in a nice way without being much anxious. Anxiousness can lead to missing information or you will give too much unnecessary information. Just tell them in brief what you do, how you do and how long it takes to do. That’s all.

Q7). What types of mistakes have you done as a graphic designer?

Ans. In this question, the interviewer wants to listen how much you have learned from your previous mistakes. Telling them about your blunders is not a negative point but learning nothing from them becomes a negative point. Show them that you have learned a lot from your past mistakes.

Q8). What are your career goals?

Ans. Employers always want candidates who are highly committed. Therefore, tell them your career goal as a designer in such a way that will convince them that you are beneficial for their company.

Q9). How much you know about our company?

Ans. Employers become very much impressed when they come to know that you have deep knowledge about their brand. Because after all, you are going to increase their brand value through your design. Therefore, be well prepared for all the important information about the company, its philosophy and all of its key facts.

Q10). What are the brands that you admire the most?

Ans. The interviewer wants to know from this question whether you are aware of all the latest brands or not. Therefore, keep good knowledge on all latest designs of new and popular brands before attending the interview.

Q11). If we will say you to design for our brand. what would it look like?

Ans. Your answer to this question will help the employer in knowing about your thought process and how nicely you understand their brand.

Q12). How do you measure the success rate of your designs?

Ans. A good answer is through conversion rates, click-through and user ratings and reviews.

Q13). Can I have a look at your portfolio?

Ans. This is one of the easiest questions. You should at once handover your portfolio. But this can shoot back many other questions as well. These questions may arise from your portfolio information. Therefore, be prepared for all the possible questions that may come by looking at your portfolio, failing to answer this will make your employer assume that you have given false information.

Q14). What are your achievements?

Ans. Here you can discuss all your academic achievements, accolades. Through this question, the employer wants to know how ambitious you are.

Q15). How good are you in meeting deadline?

Ans. Every employer wants an employee who is good at meeting deadlines. Therefore, try to answer them that you respect deadlines, and do whatever is required to meet the deadline.

Final Words

As we all know “practice makes a man perfect”, therefore prepare as much as you can and don’t miss to prepare all 15 interview questions we discussed to get shortlisted with an ease.

If you are committed and preparing hard for the Graphic Designer Interview, then don’t miss to take a glance at the website of JanBask Digital Design. You can learn a lot from there and that will help you perform better in all the interviews. They are an expert player in this industry and have set many milestones.